A búzafűlé hatóanyagai:
Klorofill
A búzafű egyik legfontosabb hatóanyaga a klorofill, melyet nevezhetünk a növények "vérének" is. A klorofill az szabad szemmel nem látható molekuláris anyag a növényekben, mely a fotoszintézisért felelős. A fotoszintézis során a növények a Napból származó fényenergia felhasználásával szerves vegyületeket állítanak elő. A világon minden élet ettől a folyamattól függ, hiszen a táplálékunk egy része és a levegőben található oxigénünk is ennek a folyamatnak az eredménye.
Hogy miért is fontos a klorofill a szervezetünknek - a már említett dolgokon túl?
A klorofill molekuláris szinten majdhogynem megegyezik az emberi vérrel.
Ez az oka annak, hogy a zöld növényekkel (pl.: spenót, sóska) eredményesen kezelhető a vérszegénység is.
Erősíti a sejteket, méregteleníti a májat, a szennyezést okozó elemeket gátolja. A test minden sejtjének energiát és tápanyagot szállít a véráram útján.
Klorofill tartalma miatt dúsítja a vérünket oxigénnel, a sejtek oxigénellátása javul, így a gyulladások megszüntetésében is komoly szerepe van.
Vitaminok
A búzafű présleve sok A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B10- és E-vitamint tartalmaz
Jelentős a B-17 (laetrille, amigdalin) tartalma, amely a tudós és kutató körökben elismert, hogy a normál sejtek befolyásolása nélkül rombolja szét a ráksejteket.
(A mai átlagos étrend kb. 400-szor kevesebb B-17 vitamint tartalmaz, mint a természetes népek étrendje, ahol a rák előfordulása igen-igen alacsony.)
A búzafűlé az egyik leggazdagabb A- és C-vitamin forrás. Majdnem annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citromfélék, többet a szokványos zöldségeknél. A C-vitamin fontos a bőr, fogak, íny, szem, izmok, izületek épségéhez
.
Egyenlő arányban gazdag, F-, K- vitaminokban.
Több A-vitamint tartalmaz, mint a zöld saláták, gyümölcsök. Fontos a normális növekedéshez, a jó látáshoz és szaporodáshoz.
A B-vitamin energiát ad, támogatja az idegrendszert és az emésztőrendszert. Az agy és a test szabályos fejlődéséhez, valamint a mellékvese működéséhez szükséges.
Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, antioxidáns hatása elismert, védi a szívet. Elegendő E- vitamin nélkül izomsorvadás jön létre.
Ásványi anyagok
A búzafűlé tartalmazza az összes ismert ásványi anyagot, amelyre a szervezetünknek szüksége van.
Tökéletes fehérjeforrás: az összes esszenciális aminosavat a megfelelő arányban tartalmazza. Az ásványi anyagok legalább olyan fontosak, mint a vitaminok. Jó karban tartják csontjainkat, fogainkat, védik az anyagcsere funkciókat, a vér pH értékét lúgosítják a magnéziumnak, káliumnak és kalciumnak köszönhetően.
A búzafűlében bőven található vas, mely a vvt-k kialakulásához szükséges, hiánya vérszegénységet okoz.
Nátrium: segíti az emésztést, a kiválasztást. Szabályozza a folyadékmennyiséget a testben, a vízháztartást.
Magnézium: A jó izomműködés és a belek épsége miatt fontos. A csontok és a fogak egyik alkotóeleme.
Nyomelemek: pl.: szelén: rákellenes tulajdonságai miatt vizsgálják.
Cink: Hajnövekedés, májfunkció, fehérje szintézis miatt fontos.
Enzimek
Minden cselekvés a gondolkodástól kezdve, az emésztésen át, a láb mozgásáig enzimek ezreinek tevékenységét igénylik.
A búzafűlében található enzimek aktív összetevői többek között tisztítják a vért, semlegesítik a sejtekben tárolt mérgeket. Ha ezeknek az enzimeknek a mennyisége hanyatlik, az egyenlő az öregedéssel és/vagy különböző betegségek kialakulásával.
Néhány példa enzimekre, melyek a búzafűlében megtalálhatók:
Antioxidánsok: szükségesek a sejtlégzéshez, megkötik a szabadgyököket. (A szabadgyököket a kutatások összefüggésbe hozták szinte valamennyi civilizációs betegséggel; pl.: különböző rákos megbetegedések, korai öregedés, szívbetegségek.)
Citokróm-oxidáz: egyfajta antioxidáns, mely alátámasztja a sejtlégzést
Amiláz: elősegíti az emésztést, nagy szerepe van főleg a keményítők lebontásában
Lipáz: zsírbontó enzim
SOD (szuper-oxid-diszmutáz): valamennyi sejtben megtalálható, fékezi a sejtöregedést.
Aminosavak
A fehérjék úgynevezett aminosavakból állnak. A víz mellett a fehérje a legbőségesebb tápanyag a testben. A test szárazanyag tartalmának több mint 50 % fehérje, tehát elmondhatjuk, hogy egy igen jelentős építőköve az emberi szervezetnek.
Az aminosavak egyenesen a vérben szívódnak fel - itt semlegesítik a mérgező elemeket (pl.: nikotin, higany, stb.) úgy hogy átváltoztatják őket oldhatatlan sókká.
Az aminosavak felelősek a sejtutánpótlásért, a hormontermeléstől kezdve az izmok, a vér és egyéb szervek felépítéséig. A testünk csak az elfogyasztott fehérjékből tud újabb sejteket szintetizálni. Felelősek még az immunrendszer működéséért, a jó májműködéséért, a sejtek regenerálódásáért.
Akárcsak egy aminosav hiánya is allergiát, kevés energiát, idő előtti öregedést eredményezhet!
Allergiás tünetek és betegségek teljes visszafordulását és gyógyulását eredményezi, ha a hiányzó aminosavat pótolni tudjuk a szervezet számára megfelelő mennyiségben.
(teljesen mindegy, hogy milyen jellegű allergiáról van szó: fém-, vagy pollen-, egyéb allergia)
|